Składniki:
• 4 jajka
• 4 plastry szynki
• ok. 150 g pomidorów z puszki
• 4 łyżki pasty Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
KROK 2:
W rondelku rozgrzewamy nieco oliwy, dodajemy przeciśnięty czosnek i całość mieszamy.
KROK 3:
Dodajemy pomidory z puszki, pastę Wawrzyniec i podgrzewamy na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje, przez około 10 minut. Gotowy sos odstawiamy do przestudzenia.
KROK 4:
Kokilki smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy plasterkami szynki. W środek dzielimy sos pomidorowy, a na wierzchu rozbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 13 – 15 minut, aż jajka się zetną.