Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami

Składniki:

• 300 g ugotowanej kaszy pęczak

• ½ słoika pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan

• 100 g startego parmezanu

• 500 ml śmietanki 30 %

• 500 ml bulionu warzywnego

• 200 g borowików mrożonych

• 3 szalotki

• 3 ząbki czosnku

• 100 g mascarpone

• 100 g masła

• 20 g świeżego tymianku

• 200 g topinamburu

• olej rzepakowy do smażenia chipsów

• sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, smażymy pokrojoną w piórka szalotkę, a gdy się lekko zarumieni, dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, pastę Wawrzyniec i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

KROK 2:

Po tym czasie dodajemy czosnek oraz tymianek i zalewamy wszystko bulionem i śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

KROK 3:

Następnie dodajemy do sosu pęczak i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

KROK 4:

Na koniec dodajemy mascarpone i starty parmezan, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.

 

Chipsy:

Topinambur kroimy na cienkie plastry, smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury około 160 stopni, do zarumienienia. Wykładamy na ręcznik papierowy i lekko solimy.

Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami
Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami
Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami
Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami
Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami
Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami
Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami
Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami

40

min