Zapiekane bakłażany z mieloną cielęciną, hummusem i ziołami

Składniki:

• 2 duże bakłażany

• 200 g mielonej cielęciny

• 3 szalotki

• 3 ząbki czosnku

• 80 ml oleju rzepakowego do smażenia

• łyżeczka kminu rzymskiego

• łyżeczka papryki wędzonej

• łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

• ½ łyżeczki płatków chili

• 200 g sera żółtego do zapiekania

• ½ słoika pasty Wawrzyniec hummus z pestkami słonecznika i dyni

• pół pęczka kolendry

• pół płaskiej łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

W garnku rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem i przyprawami do uzyskania konsystencji pasty. Gotową mieszankę studzimy.

KROK 2:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę z przyprawami, dwie łyżki pasty Wawrzyniec hummus oraz sól i dokładnie mieszamy.

KROK 3:

Bakłażany przecinamy na pół, wydrążamy środek i faszerujemy przygotowanym mięsem. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez około 25 minut, aż mięso nie będzie surowe, a ser się zrumieni. Serwujemy z hummusem i kolendrą.

Zapiekane bakłażany z mieloną cielęciną, hummusem i ziołami
Zapiekane bakłażany z mieloną cielęciną, hummusem i ziołami
Zapiekane bakłażany z mieloną cielęciną, hummusem i ziołami
Zapiekane bakłażany z mieloną cielęciną, hummusem i ziołami
Zapiekane bakłażany z mieloną cielęciną, hummusem i ziołami
Zapiekane bakłażany z mieloną cielęciną, hummusem i ziołami

20

min