Bliny z grillowaną cukinią i curry oraz salsą z pieczonej cukinii i pomidorów

Składniki:

• 8 g drożdży instant

• 20 g cukru

• 500 ml ciepłego mleka

• 100 g mąki pszennej

• 250 g mąki gryczanej

• 1 żółtko

• 50 ml roztopionego masła

• 5 g soli

• olej roślinny do smażenia

DODATKOWO:

• 200 g twarożku

• ½ słoika pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry

• 50 ml śmietany 18 %

• 2 małe cukinie

• 4 pomidory

• 50 ml oleju do smażenia

• 50 ml oliwy extra virgin

• pół łyżeczki posiekanych listków tymianku

• Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

Drożdże mieszamy z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

KROK 2:

W większej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodajemy podrośnięte drożdże, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

KROK 3:

Na rozgrzanej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto. Bliny smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

KROK 4:

Twarożek mieszamy z pastą Wawrzyniec i śmietaną, doprawiamy solą i cukrem – możemy też dodać zioła jeśli mamy np. szczypiorek.

KROK 5:

Cukinie myjemy, odcinamy twardą końcówkę, kroimy wzdłuż na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy na pół i wycinamy szypułkę. Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i lekko solimy. Pieczemy w 220 stopniach C do mocnego zarumienienia.

KROK 6:

Upieczoną cukinię drobno siekamy, pomidora obieramy ze skóry i również siekamy. Dodajemy tymianek, oliwę, sól i pieprz. Bliny podajemy z twarożkiem i salsą z cukinii i pomidorów.

Bliny z grillowaną cukinią i curry i salsą z pieczonej cukinii i pomidorów
Bliny z grillowaną cukinią i curry i salsą z pieczonej cukinii i pomidorów

60

min