Curry z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, batatami, dynią i krewetkami ze świeżą kolendrą

Składniki:

• 1 słoik pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan

• 4 ząbki czosnku

• 6 szalotek

• 80 ml oleju rzepakowego

• 100 g batatów

• 100 g dyni piżmowej

• 12 krewetek 16/20

• pół pęczka kolendry

• skórka z jednej limonki

• 400 ml mleka kokosowego

• 600 ml bulionu warzywnego

• 15 g zielonej pasty curry

• kmin rzymski, sól, pieprz – do doprawienia

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

Czosnek i szalotkę kroimy – czosnek drobno bardzo, a szalotkę w piórka. Smażymy na oleju zaczynając od szalotki, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy.

KROK 2:

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pastę curry, chwilę później pokrojone w kostkę bataty, czosnek i dynię. Cały czas smażymy na sporym ogniu, aby warzywa się skarmelizowały.

KROK 3:

Następnie dodajemy pastę Wawrzyniec Grillowany bakłażan. Całość zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z jednej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 20 minut.

KROK 4:

Po tym czasie doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Ewentualnie możemy dodać sos sojowy lub sos rybny, a dla bardziej ostrego smaku – sambal oelek według własnych preferencji.

KROK 5:

Oczyszczone krewetki dodajemy na ostatnie dwie minuty przed podaniem, aby sparzyły się w gorącym curry. Jeśli chcemy możemy je też usmażyć oddzielnie. Podajemy z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub ciecierzycą. Obficie posypujemy kolendrą.

Curry z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, batatami, dynią i krewetkami ze świeżą kolendrą
Curry z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, batatami, dynią i krewetkami ze świeżą kolendrą

40

min