Orientalna sałatka z papryki i ciecierzycy z dipem na bazie hummusu z chilli

Składniki:

• 1 puszka ciecierzycy

• 2 czerwone papryki

• 3 łyżki oliwy

• 2 łyżki pasty Wawrzyniec hummus z pestkami słonecznika i dyni

• 1 łyżka soku z cytryny

• 3 łyżeczki kminu rzymskiego

• 1 łyżeczka płatków chili

• Sól, pieprz

• 1 ząbek czosnku

• ½ białej cebuli

• garść pomidorków koktajlowych

• ½ pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

Paprykę kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Następnie skórkę obieramy, a paprykę drobno kroimy.

KROK 2:

Przygotowujemy sos. W misce mieszamy oliwę, pastę Wawrzyniec hummus, sok z cytryny, kmin rzymski, płatki chili, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 3:

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół, a cebulę w piórka. Do miski przekładamy ciecierzycę, pomidorki, cebulę oraz pokrojone papryki i całość zalewamy przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy natką pietruszki.

Orientalna sałatka z papryki i ciecierzycy z dipem na bazie hummusu z chilli
Orientalna sałatka z papryki i ciecierzycy z dipem na bazie hummusu z chilli

20

min