Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek

Składniki:

• 400 g buraka upieczonego

• 2 jajka

• 4 łyżki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką

• 100 g mąki pszennej

• Sól, pieprz

• 2 łyżeczki papryki wędzonej

• 1 łyżeczka kminu rzymskiego

KOLESŁAW Z KALAREPKI I JABŁKA:

• 2 duże kalarepki

• 2 jabłka

• 1 łyżeczka posiekanych kaparów

• pół pęczka posiekanego koperku

• 100 g majonezu

• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy na gładką masę.

KROK 2:

Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.

 

KOLESŁAW Z KALAREPKI I JABŁKA:

KROK 1:

Kalarepki kroimy w julienne (paseczki). Lekko solimy, odstawiamy i po 10 minutach odciskamy z niej wodę.

KROK 2:

Jabłka również kroimy w julienne, usuwając gniazda nasienne. Dodajemy do kalarepki wraz z resztą składników. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek
Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek
Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek
Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek
Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek
Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek
Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek
Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek

40

min