Wytrawne muffinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem

Składniki:

12 muffinek

• 180 g sera cheddar (lub innego ostrego w smaku)

• 1 średnia marchewka

• 250 g mąki pszennej

• 2 jajka

• 100 ml oleju lub oliwy

• 4 łyżki pasty Wawrzyniec słodka cebulka z suszonymi pomidorami

• 1 szklanka mleka

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• mieszanka ulubionych suszonych ziół, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ser.

KROK 2:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, pieprzem i ziołami.

KROK 3:

W drugiej misce mieszamy olej z mlekiem i pastą Wawrzyniec, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

KROK 4:

Płynne produkty przelewamy do mąki z dodatkami i mieszamy za pomocą widelca tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy całą marchew, 3/4 sera i mieszamy.

KROK 5:

Formę do muffinek wykładamy papierem lub papilotkami i dzielimy równomiernie ciasto do każdego otworu. Wierzchnią warstwę każdego muffina posypujemy resztą sera.

KROK 6:

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 30 minut, aż muffiny urosną i zrobią się złoto-brązowe. Studzimy na kratce przed podaniem.

Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem

20

min