Muszle z ricottą, pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią

Składniki:

• 150 g makaronu muszle

• 200 g ricotta

• ½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny

• 400 ml przecieru pomidorowego

• 3 szalotki

• 4 ząbki czosnku

• 150 g parmezanu

• garść liści bazylii

• 50 g masła

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

Przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, czosnek, następnie dodajemy pomidory i bazylię, i redukujemy cały sos przez około 10 minut.

KROK 2:

Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów z żurawiną. Muszle gotujemy według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie.

KROK 3:

Ugotowane muszle nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.

Muszle z ricottą, pasta Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Muszle z ricottą, pasta Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Muszle z ricottą, pasta Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Muszle z ricottą, pasta Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Muszle z ricottą, pasta Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
Muszle z ricottą, pasta Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią

30

min