Składniki:
• 150 g makaronu muszle
• 200 g ricotta
• ½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny
• 400 ml przecieru pomidorowego
• 3 szalotki
• 4 ząbki czosnku
• 150 g parmezanu
• garść liści bazylii
• 50 g masła
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, czosnek, następnie dodajemy pomidory i bazylię, i redukujemy cały sos przez około 10 minut.
KROK 2:
Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów z żurawiną. Muszle gotujemy według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie.
KROK 3:
Ugotowane muszle nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.