Składniki:
• 1 puszka ciecierzycy
• 2 czerwone papryki
• 3 łyżki oliwy
• 2 łyżki pasty Wawrzyniec hummus z pestkami słonecznika i dyni
• 1 łyżka soku z cytryny
• 3 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka płatków chili
• Sól, pieprz
• 1 ząbek czosnku
• ½ białej cebuli
• garść pomidorków koktajlowych
• ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Paprykę kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Następnie skórkę obieramy, a paprykę drobno kroimy.
KROK 2:
Przygotowujemy sos. W misce mieszamy oliwę, pastę Wawrzyniec hummus, sok z cytryny, kmin rzymski, płatki chili, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 3:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół, a cebulę w piórka. Do miski przekładamy ciecierzycę, pomidorki, cebulę oraz pokrojone papryki i całość zalewamy przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy natką pietruszki.