Składniki:
12 muffinek
• 180 g sera cheddar (lub innego ostrego w smaku)
• 1 średnia marchewka
• 250 g mąki pszennej
• 2 jajka
• 100 ml oleju lub oliwy
• 4 łyżki pasty Wawrzyniec słodka cebulka z suszonymi pomidorami
• 1 szklanka mleka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• mieszanka ulubionych suszonych ziół, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ser.
KROK 2:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, pieprzem i ziołami.
KROK 3:
W drugiej misce mieszamy olej z mlekiem i pastą Wawrzyniec, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
KROK 4:
Płynne produkty przelewamy do mąki z dodatkami i mieszamy za pomocą widelca tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy całą marchew, 3/4 sera i mieszamy.
KROK 5:
Formę do muffinek wykładamy papierem lub papilotkami i dzielimy równomiernie ciasto do każdego otworu. Wierzchnią warstwę każdego muffina posypujemy resztą sera.
KROK 6:
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 30 minut, aż muffiny urosną i zrobią się złoto-brązowe. Studzimy na kratce przed podaniem.