Składniki:
• 8 g drożdży instant
• 20 g cukru
• 500 ml ciepłego mleka
• 100 g mąki pszennej
• 250 g mąki gryczanej
• 1 żółtko
• 50 ml roztopionego masła
• 5 g soli
• olej roślinny do smażenia
DODATKOWO:
• 200 g twarożku
• ½ słoika pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
• 50 ml śmietany 18 %
• 2 małe cukinie
• 4 pomidory
• 50 ml oleju do smażenia
• 50 ml oliwy extra virgin
• pół łyżeczki posiekanych listków tymianku
• Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Drożdże mieszamy z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
KROK 2:
W większej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodajemy podrośnięte drożdże, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
KROK 3:
Na rozgrzanej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto. Bliny smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
KROK 4:
Twarożek mieszamy z pastą Wawrzyniec i śmietaną, doprawiamy solą i cukrem – możemy też dodać zioła jeśli mamy np. szczypiorek.
KROK 5:
Cukinie myjemy, odcinamy twardą końcówkę, kroimy wzdłuż na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy na pół i wycinamy szypułkę. Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i lekko solimy. Pieczemy w 220 stopniach C do mocnego zarumienienia.
KROK 6:
Upieczoną cukinię drobno siekamy, pomidora obieramy ze skóry i również siekamy. Dodajemy tymianek, oliwę, sól i pieprz. Bliny podajemy z twarożkiem i salsą z cukinii i pomidorów.