Zupa krem z warzyw z pastą z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką z szynką i oliwą

Składniki:

• 200 g pietruszki

• 200 g selera

• 100 g białej części pora

• 100 g ziemniaka

• ½ słoika pasty Wawrzyniec  z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką + do podania

• 100 g masła

• 1,5 litra bulionu warzywnego ( lub z kurczaka)

• 300 ml śmietanki 30%

• sól, pieprz

 

SKŁADNIKI DO CHIPSÓW:

• 10 plasterków szynki długo dojrzewającej

 

SKŁADNIKI DO PIKANTNEJ OLIWY:

•  250 ml oliwy

•  2 papryczki chilli

•  2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

KROK 2:

Dodajemy pastę Wawrzyniec i całość blendujemy, następnie dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.

KROK 3:

Zupę serwujemy w miseczkach, na wierzch dodajemy kleks z pasty, a całość polewamy pikantną oliwą i układamy chips z szynki.

 

CHIPSY Z SZYNKI DŁUGO DOJRZEWAJĄCEJ:

Z szynki zrobimy chipsy w piecu – układamy szynkę na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

 

PIKANTNA OLIWA:

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do 50 st. C. Po tym czasie oliwę lekko przestudzamy i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie przecedzamy przez drobne sitko, które dodatkowo możemy wyłożyć gazą. Gotową oliwę przelewamy do słoika lub butelki.

 

45

min