Składniki:
• 200 g pietruszki
• 200 g selera
• 100 g białej części pora
• 100 g ziemniaka
• ½ słoika pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką + do podania
• 100 g masła
• 1,5 litra bulionu warzywnego ( lub z kurczaka)
• 300 ml śmietanki 30%
• sól, pieprz
SKŁADNIKI DO CHIPSÓW:
• 10 plasterków szynki długo dojrzewającej
SKŁADNIKI DO PIKANTNEJ OLIWY:
• 250 ml oliwy
• 2 papryczki chilli
• 2 ząbki czosnku
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
KROK 2:
Dodajemy pastę Wawrzyniec i całość blendujemy, następnie dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.
KROK 3:
Zupę serwujemy w miseczkach, na wierzch dodajemy kleks z pasty, a całość polewamy pikantną oliwą i układamy chips z szynki.
CHIPSY Z SZYNKI DŁUGO DOJRZEWAJĄCEJ:
Z szynki zrobimy chipsy w piecu – układamy szynkę na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
PIKANTNA OLIWA:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do 50 st. C. Po tym czasie oliwę lekko przestudzamy i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie przecedzamy przez drobne sitko, które dodatkowo możemy wyłożyć gazą. Gotową oliwę przelewamy do słoika lub butelki.