Składniki:
• 4 szklanki mąki pszennej
• 2 szklanki wody
• 16 g drożdży suszonych
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
• 5 łyżek oliwy
SOS DO PIZZY:
• 200 g przecier pomidorowy
• 5 ząbków czosnku
• 50 g listków świeżej bazylii
DODATKI:
• 200 g mozzarelli
• 4-5 plastrów prosciutto
• 100 g marynowanych karczochów
• ½ słoika pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy je do miski i przykrywamy natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę do czasu, aż podwoi swoją objętość.
KROK 2:
Gdy urośnie, wyjmujemy je z miski, kilka razy ugniatamy, dzielimy na kawałki i formujemy cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.
KROK 3:
Wszystkie składniki sosu do pizzy blendujemy.
KROK 4:
Pizzę smarujemy sosem, na sosie rozsmarowujemy pastę z bakłażana, posypujemy startą mozzarellą, marynowanymi karczochami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C przez około 10-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Na gotową pizzę układamy plastry prosciutto.