Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto

Składniki:

• 4 szklanki mąki pszennej

• 2 szklanki wody

• 16 g drożdży suszonych

• 1 łyżeczka soli

• 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

• 5 łyżek oliwy

SOS DO PIZZY:

• 200 g przecier pomidorowy

•  5 ząbków czosnku

•  50 g listków świeżej bazylii

DODATKI:

• 200 g mozzarelli

• 4-5 plastrów prosciutto

• 100 g marynowanych karczochów

• ½ słoika pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan

Sposób przyrządzenia:

KROK 1:

Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy je do miski i przykrywamy natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę do czasu, aż podwoi swoją objętość.

KROK 2:

Gdy urośnie, wyjmujemy je z miski, kilka razy ugniatamy, dzielimy na kawałki i formujemy cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.

KROK 3:

Wszystkie składniki sosu do pizzy blendujemy.

KROK 4:

Pizzę smarujemy sosem, na sosie rozsmarowujemy pastę z bakłażana, posypujemy startą mozzarellą, marynowanymi karczochami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C przez około 10-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Na gotową pizzę układamy plastry prosciutto.

Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto
Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto
Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto
Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto
Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto
Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto
Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto
Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto

90

min