Składniki:
• 2 duże bakłażany
• 200 g mielonej cielęciny
• 3 szalotki
• 3 ząbki czosnku
• 80 ml oleju rzepakowego do smażenia
• łyżeczka kminu rzymskiego
• łyżeczka papryki wędzonej
• łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
• ½ łyżeczki płatków chili
• 200 g sera żółtego do zapiekania
• ½ słoika pasty Wawrzyniec hummus z pestkami słonecznika i dyni
• pół pęczka kolendry
• pół płaskiej łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
W garnku rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem i przyprawami do uzyskania konsystencji pasty. Gotową mieszankę studzimy.
KROK 2:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę z przyprawami, dwie łyżki pasty Wawrzyniec hummus oraz sól i dokładnie mieszamy.
KROK 3:
Bakłażany przecinamy na pół, wydrążamy środek i faszerujemy przygotowanym mięsem. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez około 25 minut, aż mięso nie będzie surowe, a ser się zrumieni. Serwujemy z hummusem i kolendrą.