Składniki:
• 400 g buraka upieczonego
• 2 jajka
• 4 łyżki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką
• 100 g mąki pszennej
• Sól, pieprz
• 2 łyżeczki papryki wędzonej
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
KOLESŁAW Z KALAREPKI I JABŁKA:
• 2 duże kalarepki
• 2 jabłka
• 1 łyżeczka posiekanych kaparów
• pół pęczka posiekanego koperku
• 100 g majonezu
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy na gładką masę.
KROK 2:
Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.
KOLESŁAW Z KALAREPKI I JABŁKA:
KROK 1:
Kalarepki kroimy w julienne (paseczki). Lekko solimy, odstawiamy i po 10 minutach odciskamy z niej wodę.
KROK 2:
Jabłka również kroimy w julienne, usuwając gniazda nasienne. Dodajemy do kalarepki wraz z resztą składników. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.