Składniki:
• 600 g ugotowanej kaszy jaglanej
• 500 g pieczarek
• 3 cebule
• 1 puszka białej fasoli
• 1/2 słoika pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
• 1 pęczek natki pietruszki
• 100 g mąki pszennej
• sól
• czarny pieprz
• oliwa lub olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
KROK 1:
Pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor.
KROK 2:
Następnie obieramy cebule, kroimy w kostkę i również podsmażamy na złoty kolor.
KROK 3:
Do dużej miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, odsączoną fasolę, pastę Wawrzyniec i całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i sprawdzamy czy masa nie jest za rzadka. Jeśli jest dodajemy nieco więcej mąki.
KROK 4:
Formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Następnie wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni. Upieczony pasztet należy wystudzić przed krojeniem.