Zaprawiona w boju
czyli...
Zupa z makaronem ryżowym i pastą z grillowanej cukinii i curry
Składniki:
- 250 g mleczka kokosowego
- cukinia
- papryka czerwona
- imbir
- pędy bambusa
- czosnek
- cebula
- makaron ryżowy
- masło
- sól, pieprz, cukier
- limonka
- słoik pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
Sposób przyrządzenia:
Namaczamy makaron ryżowy i odcedzamy. Kroimy cebulę w kostkę, imbir w zapałki, cukinię w półksiężyce, paprykę i bambusa w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dodajemy imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukinię i paprykę. Smażymy na dużym ogniu, aż wszystko się zarumieni. Dodajemy pastę z cukinii i curry, następnie wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem , cukrem i sokiem z połówki limonki.