Ostre starcie w kuchni
czyli...
Szakszuka z pastą z grillowanej cukinii i curry
Składniki:
- 2–3 jajka
- 1 cebula
- papryka czerwona
- czosnek
- masło
- puszka pomidorów pelatti
- kumin
- chili
- natka pietruszki
- słoik pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i smażymy 2–3 min. Dodajemy paprykę, puszkę pomidorów i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy i wlewamy pastę Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry. Dodajemy według uznania papryczki chili, jeśli chcemy, aby danie miało ostrzejszy smak. Wbijamy jajka z dużą ostrożnością, aby żadna skorupka nie wpadła na patelnię, staramy się zachować odstęp między jajkami. Przykrywamy patelnię i czekamy, aż białka się zetną. Gotowe danie zdejmujemy z ognia i podajemy bezpośrednio na patelni posypane natką pietruszki.