Barwy warzywnej rewolucji
czyli...
Sałatka z kolorowych buraków z migdałami
i pastą z suszonych pomidorów
Składniki:
- po 1 szt. kolorowych buraków
- 50 g rodzynek
- 10 g migdałów
- 50 g margaryny
- oliwa
- czosnek
- kiełki groszku
- słoik pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną
Sposób przyrządzenia:
Buraki myjemy, wkładamy pojedynczo na folie aluminiową, polewamy oliwą, solimy i wkładamy po ząbku czosnku. Owijamy folią i do nagrzanego piekarnika (180°C), po godzinie sprawdzamy wykałaczką, czy są miękkie. Po wystudzeniu kroimy według uznania i wrzucamy do miski. Na patelnię z rozpuszczoną margaryną wrzucamy rodzynki i podsmażamy. Do miski z burakami dodajemy pastę Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną, mieszamy. Dorzucamy kiełki groszku i posypujemy prażonymi migdałami.