Zupa krem z warzyw z pastą z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką z szynką i oliwą
czyli...

Składniki:

  • 200 g pietruszki
  • 200 g selera
  • 100 g białej części pora
  • 100 g ziemniaka
  • ½ słoika pasty Wawrzyniec  z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką + do podania
  • 100 g masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego ( lub z kurczaka)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pastę Wawrzyniec i całość blendujemy, następnie dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.

Zupę serwujemy w miseczkach, na wierzch dodajemy kleks z pasty, a całość polewamy pikantną oliwą i układamy chips z szynki.

 

CHIPSY Z SZYNKI DŁUGO DOJRZEWAJĄCEJ

 

10 plasterków szynki długo dojrzewającej

 

Z szynki zrobimy chips w piecu – układamy szynkę na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut.

 

PIKANTNA OLIWA

 

Składniki:

250 ml oliwy

2 papryczki chilli

2 ząbki czosnku

Wszystko składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do 50 stopni C. Po tym czasie oliwę lekko przestudzamy i dokładnie blendujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie przecedzamy przez drobne sitko, które dodatkowo możemy wyłożyć gazą. Gotową oliwę przelewamy do słoika lub butelki.