Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 2 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki oliwy lub masła
- szczypta soli
- szpinak
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło lub olej roślinny i razem miksujemy.
Szpinak blanszujemy, a następnie miksujemy na pastę. Szpinakową pastę dodajemy do ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy. Dzięki temu ciasto będzie miało intensywny, zielony kolor. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Farsz:
1 papryka
1 cukinia
1 bakłażan
1 słoik pasty Wawrzyniec hummus z pestkami słonecznika i dynii
Paprykę kroimy w paski, a cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Warzywa grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Gotowe naleśniki smarujemy pastą Wawrzyniec i dodajemy warzywa. Całość mocno zawijamy. Możemy podawać z jogurtem lub ulubionym dipem.