Zielone naleśniki z kolendrą i hummusem z grillowanymi warzywami
czyli...

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 4 jajka
  • 2 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki oliwy lub masła
  • szczypta soli
  • szpinak

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło lub olej roślinny i razem miksujemy.

Szpinak blanszujemy, a następnie miksujemy na pastę. Szpinakową pastę dodajemy do ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy. Dzięki temu ciasto będzie miało intensywny, zielony kolor. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

 

Farsz:

1 papryka

1 cukinia

1 bakłażan

1 słoik pasty Wawrzyniec hummus z pestkami słonecznika i dynii

 

Paprykę kroimy w paski, a cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Warzywa grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

Gotowe naleśniki smarujemy pastą Wawrzyniec i dodajemy warzywa. Całość mocno zawijamy. Możemy podawać z jogurtem lub ulubionym dipem.