Zapiekane bakłażany z mieloną cielęciną, hummusem i ziołami
czyli...

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 200 g mielonej cielęciny
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 200 g sera żółtego do zapiekania
  • ½ słoika pasty Wawrzyniec hummus z pestkami słonecznika i dyni
  • pół pęczka kolendry
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:

W garnku rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem i przyprawami, do uzyskania konsystencji pasty. Gotową mieszankę studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę z przyprawami, dwie łyżki pasty Wawrzyniec hummus oraz sól i dokładnie mieszamy. Bakłażany przecinamy na pół, wydrążamy środek i faszerujemy przygotowanym mięsem. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy przez około 25 minut, aż mięso nie będzie surowe, a ser się zrumieni.

Serwujemy z hummusem i kolendrą.