Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
czyli...

Składniki:

  • 12 muffinek
  •  
  • 180 g sera cheddar (lub innego ostrego w smaku)
  • 1 średnia marchewka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju lub oliwy
  • 4 łyżki pasty Wawrzyniec słodka cebulka z suszonymi pomidorami
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mieszanka ulubionych suszonych ziół, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ser. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, pieprzem i ziołami. W drugiej misce mieszamy olej z mlekiem i pastą Wawrzyniec, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Płynne produkty przelewamy do mąki z dodatkami i mieszamy za pomocą widelca tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy całą marchew i 3/4 sera i mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierem lub papilotkami i dzielimy równomiernie ciasto do każdego otworu. Na wierzchu każdego muffina posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 30 minut, aż muffiny urosną i zrobią się złoto- brązowe. Studzimy na kratce przed podaniem.