Wytrawne mufinki marchewkowe z mini mozzarellą i zielonym groszkiem
czyli...
Składniki:
- 12 muffinek
- 180 g sera cheddar (lub innego ostrego w smaku)
- 1 średnia marchewka
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml oleju lub oliwy
- 4 łyżki pasty Wawrzyniec słodka cebulka z suszonymi pomidorami
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mieszanka ulubionych suszonych ziół, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ser. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, pieprzem i ziołami. W drugiej misce mieszamy olej z mlekiem i pastą Wawrzyniec, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Płynne produkty przelewamy do mąki z dodatkami i mieszamy za pomocą widelca tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy całą marchew i 3/4 sera i mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierem lub papilotkami i dzielimy równomiernie ciasto do każdego otworu. Na wierzchu każdego muffina posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 30 minut, aż muffiny urosną i zrobią się złoto- brązowe. Studzimy na kratce przed podaniem.