Wege burgery z pastą z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką z kolesławem z kalarepki i jabłek
czyli...

Składniki:

  •  
  • BURGERY Z BURAKA
  • 400 g buraka upieczonego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą z pieprzem i czarnuszką
  • 100 g mąki pszennej
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  •  
  •  
  • KOLESŁAW Z KALAREPKI I JABŁKA
  • 2 duże kalarepki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • pół pęczka posiekanego koperku 
  • 100g majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  •  
  • BURGERY Z BURAKA
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.
  •  
  • KOLESŁAW Z KALAREPKI I JABŁKA
  • Kalarepki kroimy w julienne (paseczki). Lekko solimy, odstawiamy i  po 10 minutach odciskamy z niej wodę. Jabłka również kroimy w julienne, usuwając gniazda nasienne. Dodajemy do kalarepki wraz z resztą składników. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  •  
  • Burgery podajemy w bułkach z warzywami z dodatkiem kolesława.