Pizza z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan z mozzarellą, marynowanymi karczochami i prosciutto
czyli...

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 16 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przyrządzenia:

  • Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy je do miski i przykrywamy natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  • Gdy urośnie, wyjmujemy je z miski, kilka razy ugniatamy, dzielimy na kawałki i formujemy cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.
  •  
  • Sos do pizzy :
  •  
  • 200 g przecier pomidorowy
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g listków świeżej bazylii
  •  
  • Wszystkie składniki sosu blendujemy.
  •  
  • Dodatki:
  • 200g mozzarelli
  • 4-5 plastrów prosciutto
  • 100g marynowanych karczochów
  • ½ słoika pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan

 

Pizzę smarujemy sosem, na sosie rozsmarowujemy pastę z bakłażana, posypujemy startą mozzarellą, marynowanymi karczochami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C przez około 10-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Na gotową pizzę układamy plastry prosciutto.