Pieczony pasztet z kaszy z pastą Wawrzyniec z grillowaną cukinią z curry
czyli...

Składniki:

  • 600 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2 słoika pasty Wawrzyniec  z grillowaną cukinią i curry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g mąki pszennej
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Pieczarki obieramy, następnie kroimy i podsmażamy na oleju rzepakowym na złoty kolor.

Następnie obieramy cebule, kroimy w kostkę i również podsmażamy na złoty kolor.

Do dużej miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, odsączoną fasolę, pastę Wawrzyniec i całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i sprawdzamy czy masa nie jest za rzadka. Jeśli jest dodajemy nieco więcej mąki.

Formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Następnie wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut, aż pasztet ładnie się zarumieni. Upieczony pasztet należy wystudzić przed krojeniem.