Orientalna sałatka z papryki i ciecierzycy z dipem na bazie hummusu z chilli
czyli...

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pasty Wawrzyniec hummus z pestkami słonecznika i dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • Sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ białej cebuli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Paprykę kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Następnie skórkę obieramy, a paprykę drobno kroimy.

Przygotowujemy sos. W misce mieszamy oliwę, pastę Wawrzyniec hummus, sok z cytryny, kmin rzymski, płatki chili, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół, a cebulę w piórka. Do miski przekładamy ciecierzycę, pomidorki, cebulę oraz pokrojone papryki i całość zalewamy przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy natką pietruszki.