Muszle z ricottą, pasta Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
czyli...
Składniki:
- 150 g makaronu muszle
- 200 g ricotta
- ½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 3 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 150 g parmezanu
- garść liści bazylii
- 50 g masła
Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę, czosnek, następnie dodajemy pomidory i bazylię i redukujemy cały sos przez około 10 minut.
Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów z żurawiną. Muszle gotujemy według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie. Ugotowane muszle nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.