Kaszotto z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, chrupiącym chipsem z topinamburu i grzybami
czyli...

Składniki:

  • 300 g ugotowanej kaszy pęczak
  • ½ słoika pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan
  • 100 g startego parmezanu
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g borowików mrożonych
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g mascarpone
  • 100 g masła 
  • 20 g świeżego tymianku
  • 200 g topinamburu
  • olej rzepakowy do smażenia chipsów
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, smażymy pokrojoną w piórka szalotkę, a gdy się lekko zarumieni, dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, pastę Wawrzyniec i smażymy jeszcze przez około 2 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek oraz tymianek i zalewamy wszystko bulionem i śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu pęczak i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy mascarpone i starty parmezan, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.

 

Chipsy:

Topinambur kroimy na cienkie plastry, smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury około 160 stopni, do zarumienienia.  Wykładamy na ręcznik papierowy i lekko solimy.