Karmelizowane marchewki z dipem z pastą z grillowanego bakłażana i pieczonym czosnkiem
czyli...

Składniki:

  • 6 dużych marchewek 
  • 50 g miodu
  • Pół łyżeczki pasty curry
  • Sok z jednej limonki
  • 100ml oleju rzepakowego
  • Szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na cztery, a następnie na kawałki o wielkości ok 5 cm.

Pozostałe składniki blendujemy w wysokim naczyniu, wlewamy do miski z pokrojonymi marchewkami i mieszamy dokładnie. Tak zamarynowane marchewki układamy jedna obok drugiej na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez ok 10-15 minut do skarmelizowania.

 

DIP 

Składniki:

• 4 łyżki pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan 

• 100g gęstego jogurtu greckiego

• 50g majonezu

• 1 główka czosnku

Przygotowanie: 

Czosnek zawijamy w całości w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180  stopni C do miękkości i uzyskania lekko brązowego koloru. Upieczony czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do jogurtu, wymieszanego z majonezem i pastą Wawrzniec i całość dokładnie mieszamy. 

 

Upieczone marchewki podajemy z dodatkiem dipu.