Składniki:
- 6 dużych marchewek
- 50 g miodu
- Pół łyżeczki pasty curry
- Sok z jednej limonki
- 100ml oleju rzepakowego
- Szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na cztery, a następnie na kawałki o wielkości ok 5 cm.
Pozostałe składniki blendujemy w wysokim naczyniu, wlewamy do miski z pokrojonymi marchewkami i mieszamy dokładnie. Tak zamarynowane marchewki układamy jedna obok drugiej na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez ok 10-15 minut do skarmelizowania.
DIP
Składniki:
• 4 łyżki pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan
• 100g gęstego jogurtu greckiego
• 50g majonezu
• 1 główka czosnku
Przygotowanie:
Czosnek zawijamy w całości w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do miękkości i uzyskania lekko brązowego koloru. Upieczony czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do jogurtu, wymieszanego z majonezem i pastą Wawrzniec i całość dokładnie mieszamy.
Upieczone marchewki podajemy z dodatkiem dipu.