Curry z pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan, batatami, dynią i krewetkami ze świeżą kolendrą
czyli...

Składniki:

  • 1 słoik pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 szalotek
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 100 g batatów
  • 100 g dyni piżmowej
  • 12 krewetek 16/20
  • pół pęczka kolendry
  • skórka z jednej limonki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 15 g zielonej pasty curry 
  • kmin rzymski, sól, pieprz - do doprawienia 

Sposób przyrządzenia:

Czosnek i szalotkę kroimy – czosnek drobno bardzo, a szalotkę w piórka. Smażymy na oleju zaczynając od szalotki, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem,  dodajemy pastę curry, chwilę później pokrojone w kostkę bataty, czosnek i dynię. Cały czas smażymy na sporym ogniu, aby warzywa się skarmelizowały. Następnie dodajemy pastę Wawrzyniec Grillowany bakłażan. Całość zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z jednej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Ew. możemy dodać sos sojowy lub sos rybny, a dla bardziej ostrego smaku - sambal oelek według własnych preferencji. Oczyszczone krewetki dodajemy na ostatnie dwie minuty przed podaniem, aby sparzyły się w gorącym curry. Jeśli chcemy możemy je też usmażyć oddzielnie. Podajemy z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub ciecierzycą. Obficie posypujemy obficie kolendrą.