Bliny z grillowaną cukinią i curry i salsą z pieczonej cukinii i pomidorów
czyli...

Składniki:

  • 8 g drożdży instant
  • 20 g  cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 50 ml roztopionego masła
  • 5 g soli
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Drożdże mieszamy z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, 

przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

W większej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodajemy podrośnięte drożdże, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Na rozgrzanej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto. Bliny smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

 

Dodatkowo:

• 200 g twarożku

• ½ słoika pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry

• 50 ml śmietany 18%

• 2 małe cukinie

• 4 pomidory

• 50 ml oleju do smażenia

• 50 ml oliwy extra virgin

• pół łyżeczki posiekanych listków tymianku

• Sól, pieprz

 

Twarożek mieszamy z pastą Wawrzyniec i śmietaną, doprawiamy solą i cukrem – możemy też dodać zioła jeśli mamy np. szczypiorek. 

 

Cukinie myjemy, odcinamy twardą końcówkę, kroimy wzdłuż na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy na pół i wycinamy szypułkę. Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i lekko solimy. Pieczemy w 220 stopniach C do mocnego zarumienienia. Upieczoną cukinię drobno siekamy, pomidora obieramy ze skóry i również siekamy. Dodajemy tymianek, oliwę, sól i pieprz. Bliny podajemy z twarożkiem i salsą z cukinii i pomidorów.