Chrupiące pierożki z warzywami i pastą Wawrzyniec grillowany bakłażan
czyli...

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 4 łyżki pasty Wawrzyniec grillowany bakłażan
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia  
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach.

Sposób przyrządzenia:

Cukinie przekrajamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 

Lekko rozwałkowujemy ciasto. Kroimy cały arkusz na kwadraty o boku  około 5-6 cm. Na środku każdego kawałka nakładamy pastę Wawrzyniec i warzywo. Kilka kwadratów z pomidorkiem koktajlowym, kilka z cukinią itp.

Takie kwadraty składamy na pół, smarujemy jajkiem i pieczemy w 200 stopniach około 10-15 minut – do mocnego zarumienienia.