Zawijane maślane bułeczki z pastą Wawrzyniec słodka cebulka z suszonymi pomidorami
czyli...

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 430 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki pasty Wawrzyniec słodka cebulka z suszonymi pomidorami
  • 200 g cheddara
  • 1 jajko + 50 ml mleko do smarowania

Sposób przyrządzenia:

Mleko podgrzewamy do temperatury ok 30 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodajemy mąkę, jajo i sól i mieszamy do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji.  Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do tego celu możemy nagrać piekarnik do 40 stopni i wyłączyć go przed włożeniem ciasta. Czekamy, aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy pastą Wawrzyniec, dodajemy starty cheddar, zwijamy, kroimy w ślimaki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wierzch smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 - 25 minut.