Ostre starcie w kuchni
czyli...

Szakszuka z pastą z grillowanej cukinii i curry

Składniki:

  • 2–3 jajka
  • 1 cebula
  • papryka czerwona
  • czosnek
  • masło
  • puszka pomidorów pelatti
  • kumin
  • chili
  • natka pietruszki
  • słoik pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry

Sposób przyrządzenia:

Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i smażymy 2–3 min. Dodajemy paprykę, puszkę pomidorów i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy i wlewamy pastę Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry. Dodajemy według uznania papryczki chili, jeśli chcemy, aby danie miało ostrzejszy smak. Wbijamy jajka z dużą ostrożnością, aby żadna skorupka nie wpadła na patelnię, staramy się zachować odstęp między jajkami. Przykrywamy patelnię i czekamy, aż białka się zetną. Gotowe danie zdejmujemy z ognia i podajemy bezpośrednio na patelni posypane natką pietruszki.