Barwy warzywnej rewolucji
czyli...

Sałatka z kolorowych buraków z migdałami
i pastą z suszonych pomidorów

Składniki:

  • po 1 szt. kolorowych buraków 
  • 50 g rodzynek 
  • 10 g migdałów
  • 50 g margaryny
  • oliwa
  • czosnek 
  • kiełki groszku
  • słoik pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną

Sposób przyrządzenia:

Buraki myjemy, wkładamy pojedynczo na folie aluminiową, polewamy oliwą, solimy i wkładamy po ząbku czosnku. Owijamy folią i do nagrzanego piekarnika (180°C), po godzinie sprawdzamy wykałaczką, czy są miękkie. Po wystudzeniu kroimy według uznania i wrzucamy do miski. Na patelnię z rozpuszczoną margaryną wrzucamy rodzynki i podsmażamy. Do miski z burakami dodajemy pastę Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną, mieszamy. Dorzucamy kiełki groszku i posypujemy prażonymi migdałami.