Chłopska rewolucja
czyli...

Pierogi z pastą z grillowanego bakłażana i ricottą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki wrzątku
  • szczypta soli 
  • pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • 250 g ricotty 
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki pasty Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem

Sposób przyrządzenia:

Wyrabiamy ciasto na pierogi. Przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy słoiczek pasty Wawrzyniec z grillowanego bakłażana i mieszamy wszystko razem z ricottą. Na wycięty kawałek ciasta nakładamy pastę i gotujemy. Ciasto wałkujemy i wykrajamy. Faszerowane pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia.